22 Eylül 2013 Pazar

Hayatın Anlamı Üzerine..




Varoluşu sorgulama gibi bir denyoluk yapmak ne haddime kısa ve öz üstelik tatminkar cevaplar eldeyken anlamsız olan bir girişim . Leyleklerın gagasında geldiğimiz (yada topraktan,ya da evrensel dönüşümden her neyse herkes kendisi seçsin nasıl geldiğini ) hayatta durup da düşünmemiz gereken şeyler var. Ne için yaşadığın,mutlu olmanın senin için ne ifade ettiği, hayallerinin ne olduğu,hayattan ne anladığın gibi şeyler.

Mesela ben çok fazla kafa yorarım genelde bu tip konular üzerinde. Çünkü biri sorsa verecek cevaplarım hazır olmalı. Kim soracaksa artık bilemiyorum ama elimde kayda değer birşeyler kalmalı bu hayattan. Her gün süper monoton bir hayat yaşayıp üzerine '' ee ayşecim bugun ne öğrendin bakalım '' deyince bön bön bakmak bana göre değil. Ya da çocukluk zamanlarında yazılan kilitli hatıra defterlerindeki '' bugun uyandım kahvaltı yaptım top oynadım optum by '' dan ibaret bir yaşam fazla durgunluk ve boş bir kafadan başka bir resim çizmiyor önündeki kağıda.

Mesela ben yaşlandığımda  Alzheimmer a davetiye çıkarırcasına torunlarıma dönüp dolaşıp aynı şeyleri anlatmak istemiyorum . '' Azizcan evladım sene 2013, ben beach cluptayım, karşıdan deden geldi üstüme mojito döktü ,benim ı phone bozuldu whatsapp falan gıttı anlayacagın ,mobilite sıfır ,sonra telefoncuda karşılaştık onun da ı phone 'u bozulmuş bak sen Allahın işine'' gibi birşey anlatıp onlara bu eziyeti çektirmek istemem. Bana anlatacakları her konuya çok derin,çok tecrübesel iki çift laf edip , ''oha lan anneannem/babannem uçmuş'' dedirtip günlerce ettiğim lafa dumur olacakları ,kafa yoracakları bir nene stili çizmek istiyorum mesela.

Tabi bundan daha önemli şey benım için nene olana dek neler yaşadığım,neler hissettiğim,hayattan neler aldığım, neler kaybettiğim. Biri çıkıp da ne istiyorsun dese verecek bir cevabım yok. Çünkü ne istediğimi inanın bende bilmiyorum. Hayatı fazlaca cesur yaşıyorum çünkü. Belki de bu yuzden elimde somut bir cevap yok hayata dair. Tecrübe kazanmak için kendimi ateşe atabiliyorum mesela.Tecrübeler önemli benim için,dolu,tok bir insan olmak önemli.Bu yüzden bir müddettir ister sanalda ister gerçek yaşamda ''hayat hikayesi avcılığı '' yapmaktayım. Hikayeni anlat diyorum ve kayıt tuşuna basıyorum. Benim için hayatın anlamı insan demek bu yüzden bu kadar keyif veriyor bana .

Ama öte yandan da hayat kafa yorulmayacak kadar çok sıradan bir döngü. İçine koyduklarınla renkleniyor. İşe gidip gelmek,evi yaşanabilir zamazingolarla donatmak, güzel bir sofra,güzel bir film,dizi takip etmek,haftasonu eğlenmek,spor yapmak,içmek,yüzmek,değişik ülkeler gezmek,insanların hayat hikayelerini dinlemek,çocuk yetiştirmek,düşmek ,kalkmak bunlardan başka elimizde yapabileceğimiz somut şeyler yok. Ve insanoğlu hayatına yeni renkler arıyor.

Gelelim negatif genellemelere.

Mesela biz kadınlar bu noktaya,bu kafaya gelmişsek yeni bir rengi bir erkekte arıyoruz. Sağolsun yerli yabancı yapımcılar romantik komedileri peşpeşe vizyona soktukça filmden aldığımız '' hayatın anlamı er kişidir '' oluyor . Sonsuz olalım ,ölelim,geberelim istiyoruz. Hep mutluluk hep neşe hep aşk. Musmutlu diye bir kelime girdi mesela Türkçeye. O nedir abi ya ? mus-mutlu. Çok kızsal,çok pembe,çok ayıcıklı, çok şekerli bir kelime uydurdu melankolik hatunlar. Musmutlu ! Geçiniz efendim bu nazeninlikleri bu şirinlikleri. İnsanın dövesi geliyor ağzının üstüne üstüne dövesi..

Erkeklere gelince hayat onlar için skor demek, içmek dağıtmak,küfretmek,maç demek. Sekreter Aylin,muhasebeci kezban, HR cı necmiye, karşı komşunun tavuğu (bknz Duygu Asena- Değişen Birşey Yok adlı kitap ''Karşı Komşunun Tavuğu'' bölümü) demek . Çok azınlıklar istisna hiçbir adam da kalkıp ''yahu ben hayat arkadaşı can yoldaşı arıyorum bıktım artık ayşelerden fatmalardan o kadını arıyorum '' demiyor.

Bu sebeple sevgili melankolik hatunlar musmutlu hayatlarınızın musmutlu anlamlarını adamlara yüklemekten vazgeçiniz. Kendinize yatırım yapınız. Yapacak birşey bulamadınız mı tecrübelerinizi sayın azizim .Tüm bildiğiniz Elif Şafak olmasın. Israr etmeyip biraz da büyük üstad Duygu Asena yı okuyunuz.


http://www.netkitap.com/yazarlarx.aspx?kisiID=5875

Ve erkekler  ''çok kadın,hiç kadındır '' Lütfen hayatınızın anlamı iyi bir baba olmak olsun. Yapacağınız en güzel şey bu çünkü onun dışında bir işe yaramıyorsunuz :)





2 yorum:

yazar çizerli yanar dönerli olsun mumkunse :)